Een nieuwe keuken betekent dat je ook een nieuwe kookplaat moet kiezen. Of misschien is je oude kookplaat aan vervanging toe. Hoe vind je de weg in de verschillende types kookplaten en hoe kies je de juiste kookplaat voor jouw keuken? Alles hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Ben je een fervente hobbykok? Welke soort keuken heb je in gedachten? Heb je kinderen met kleine vingertjes rondlopen in huis? Wat voor kookpotten gebruik je? Maak je het jezelf graag gemakkelijk of haal je graag het onderste uit de pan?

De verschillende soorten

Bakken, koken, grillen: de hedendaagse kookplaten kunnen het allemaal. Eigenlijk bestaan er 5 basissoorten kookplaten: de gaskookplaat, de inductiekookplaat, de keramische kookplaat, de elektrische kookplaat en de halogeen kookplaat. In dit artikel gaan we dieper in op de eerste drie, omdat dit de meest courante kookplaten van vandaag zijn.

De Vitrokeramiche kookplaat

Deze wordt gezien als de opvolger van de klassieke, elektrische kookplaat. Alleen warmt dit type sneller op dan de elektrische variant en is de kookplaat volledig vlak. Een keramisch kookvuur werkt met kookzones waaronder zich verwarmingselementen bevinden. Dankzij een restwarmte-indicator zie je welke zones nog warm zijn. Het gemak is dat je dankzij die restwarmte je voeding nog even warm kan houden zonder dat het je extra energie kost. Doordat de kookplaat vlak is, is ze heel onderhoudsvriendelijk en dus hygiënisch om mee te werken. De bovenzijde bestaat uit gehard glas, wat de vitrokeramische kookplaat schokbestendig maakt.

De Inductiekookplaat

Inductie werkt op basis van een magnetisch veld, dat geactiveerd wordt door het metaal van je kookpotten. Het rendement van een inductiekookplaat ligt hoog, ze is gebruiksvriendelijk en veilig. Opwarmen gaat heel snel en daarom verbruik je een minimum aan energie. Omdat het verwarmings- en afkoelingsproces sneller gaat dan bij een klassieke kookplaat, gaat er zo goed als geen warmte verloren. Want alle warmte gaat naar de kookpot. Zodra je een pot of pan van het vuur haalt, stopt het vuur met verwarmen. Best handig als je kleine kinderen in huis hebt rondlopen. Een extra voordeel is dat de meeste inductiekookplaten een timerfunctie hebben. Je hebt wel specifieke kookpotten nodig om op inductie te werken. Hoewel tegenwoordig de meeste kookpannen inductie-proof zijn.

Het Gaskookfornuis

De professionele koks onder ons zweren bij een gasvuur. Het woord zegt het zelf: heel simpel, het werkt op gas. Een gaskookfornuis is vooral gemakkelijk te bedienen. Bij de gasfornuizen van tegenwoordig heb je zelfs geen lucifer of aansteker meer nodig en kan je het fornuis gewoon aanzetten. Bij een gaskookplaat kan je de temperatuur snel regelen. Dus ook dit type kookplaat verbruikt relatief weinig energie. Ze zijn bovendien stevig en kunnen tegen een stootje. Een gasvuur is geschikt voor vrijwel alle potten en pannen. Tegenwoordig bestaan er gasvuren met een glazen oppervlak. Hierdoor is het onderhoud wel iets eenvoudiger. Last but not least, een gaskookfornuis is een echte blikvanger in je keuken.

kookplaat gasfornuis smeg

Nieuwe Technologieën

De tijd staat niet stil en de vooruitgang ook niet. Naast de courante kookplaten vind je allerlei nieuwigheden die nog meer comfort en nog meer mogelijkheden bieden, ook binnen het aanbod van huidige kookplaten. Denk maar aan inductiekookplaten met flexibele zones, domino-kookplaten waarbij je gas én elektriciteit kan combineren of kookplaten met ingebouwde ventilatie, die dampkappen overbodig maken. Bij Teknika keukens geven we je graag een woordje uitleg over de nieuwe mogelijkheden voor je keuken.