De koelkast inrichten: hoe doe je het juist?
Oké, een exacte wetenschap is het niet. Maar je kan je koelkast wel inrichten volgens de regels van de kunst. Een goed ingerichte koelkast is goed voor de portemonnee. Want je bewaart je voeding langer en je vermijdt voedselverspilling. Bovendien ga je de strijd aan met geurtjes én bacteriën.
Een goed ingerichte koelkast
Je frigo indelen is meer dan alleen gaatjes en plaatsjes opvullen. Waar leg je dat overschotje kaas? Tussen de tomaten? Neen dus! Voedsel dat op de juiste plaats bewaard wordt, bewaart nu eenmaal langer.
Prop je koelkast niet te vol
Terwijl dit wel geldt voor de diepvries, prop je een koelkast best niet te vol. Hoe meer er in je frigo ligt, hoe minder de koude lucht kan circuleren. En zo krijg je storingen in je temperatuurzones.
De compartimenten van de koelkast
Een koelkast, groot of klein, is onderverdeeld in compartimenten, vakjes of bakken. En die hebben zo elk hun eigen nut. Denk maar aan de groenten- en fruitbakken die zich meestal onderaan in de koelkast bevinden. Met een gemiddelde temperatuur tussen de 4 en 6°C vormen zij het perfecte klimaat voor groenten en fruit.
Welke voeding bewaar je op welke plaatsen in de koelkast?
Warme lucht stijgt en koude lucht daalt: dat is een feit. En dat geldt ook in jouw koelkast. Een frigo heeft dan ook verschillende temperatuurzones, waarmee je rekening kan houden om je voedsel te rangschikken. We gaan van boven naar beneden.
- Boven – de minst koele zone
Bovenaan bedraagt de temperatuur in je koelkast zo’n 6°C. Ideaal voor producten die slechts licht gekoeld moeten worden: boter, confituur, geopende conserven, yoghurt, … - Midden – de koele zone
Hier heerst de meest constante temperatuur: tussen 4 en 6°. In het midden bewaar je best eten dat al klaargemaakt is, restjes, bereide slaatjes, charcuterie, enz. - Onderaan – de koudste zone
Net boven de groenten- en fruitbakken bevindt zich de koelste zone. Als je koelkast ingesteld is op 4°C, dan zal hier de temperatuur zich tussen 0 en 2°C situeren. Eieren, rauw vlees en vis liggen idealiter onderaan. - De deur
De deur van je koelkast is eigenlijk de warmste zone en is dé plek voor sausjes, potjes en drankflessen.
Extra info over de temperatuurzones vind je verder op voedselverlies.be.
Houd je voeding en frigo in goede staat met deze tips!
- Bewaar groenten bij de groenten, en fruit bij het fruit. In bepaalde fruitsoorten zitten er namelijk stoffen die het fruit sneller doen rijpen. En dat heeft een slechte invloed op je groenten.
- Dek alle voeding zoveel mogelijk af met een deksel of vershoudfolie. Je voorkomt de verspreiding van bacteriën. Je zorgt ervoor dat de ene voeding zijn geur niet afgeeft op de andere. Bovendien droogt het voedsel niet uit.
- Leg rauw vlees altijd op dezelfde plaats, om bacteriën op andere plaatsen te vermijden.
- Houd rauwe voeding steeds weg van bereide voeding, om kruisbesmetting te verhinderen.
- Sommige voeding bewaar je beter NIET In de koelkast. Voor vruchtgroenten (tomaten, paprika’s, courgettes, aubergines, ….) is de temperatuur in de koelkast te koud. Ze zullen sneller bederven, de schil zal rimpelen en/of de groente zal bitterder smaken. Bewaar deze groenten eerder in een koele berging. Dat geldt ook voor ajuin, look en aardappelen. Sommige fruitsoorten, zoals kiwi, aardbeien, bananen leg je beter in de fruitschaal.
Heb je vragen over de juiste koelkast op maat van jouw gezin? Heb je nood aan een nieuwe, mooi ingerichte keuken? Kom langs in onze showroom en ontdek onze mogelijkheden. Of contacteer ons voor meer informatie. Wij geven je graag een woordje uitleg.