De duurzame keuken: goed voor het milieu én je portemonnee.
De duurzame keuken of de ecologische keuken heeft een minimale impact op het milieu. Met een eco keuken draag je dus niet alleen je steentje bij voor een beter milieu. Je kan ook nog eens honderden euro’s uitsparen! Toch wel de moeite waard om over het een en het ander na te denken.
Duurzaam koken
Om op een ecologische manier je eten klaar te maken, kan je koken op groene energie. Kook je elektrisch? Dan kan je gebruik maken van groene stroom, die opgewekt wordt uit groene energiebronnen. Kook je op gas? Dan kan je koken op groen gas, dat hernieuwbaar is.
Spaarzame kranen in de duurzame keuken
Wees zuinig met water! Laat het water niet lopen tijdens de afwas bijvoorbeeld. Of drink water uit een glas in plaats van onder de kraan te hangen. Ook zijn de huidige kranen voorzien van technische snufjes, bedoeld om je waterverbruik te doen dalen. Zo kan je een volumestroombegrenzer koppelen aan je kraan. Andere mogelijkheden zijn een mengkraan, een zelfsluitende kraan of een elektronische kraan.
Zuinige keukenapparaten
We kennen allemaal de energielabels, die variëren van A tot en met G. A+++ verbruikt het minst. Uiteraard is een oven, vaatwas of koelkast met A++ of A+ nog steeds meer dan oké. Apparaten van 10 of 15 jaar oud vervang je best. Oude apparaten verbruiken nu eenmaal meer. Met nieuwe apparaten in je duurzame keuken verbruik je minder, wat je op termijn ook voelt in je portemonnee.
De duurzame keuken met milieuvriendelijke materialen
In de duurzame keuken vind je vooral natuurlijke materialen, zoals hout, natuursteen of keramiek. Kortom, materialen die zo weinig mogelijk synthetisch bewerkt zijn. Niet alleen je keukenkasten, maar ook je werkblad of spatwand kunnen uit milieuvriendelijke materialen gemaakt zijn.
Ecologische accessoires
Maak gebruik van ledlampen of spaarlampen. Dergelijke energiezuinige verlichting kent een lager energieverbruik én een langere levensduur dan bijvoorbeeld halogeenlampen.
Andere tips voor de duurzame keuken
We sluiten nog af met volgende tips!
- Zet je vaatwasser pas aan als hij zo goed als vol zit.
- Vermijd eten weggooien. Plan zoveel mogelijk op voorhand of maak een weekmenu op.
- Doe jezelf een plezier met keukengerei (potten, pannen, bestek) van degelijke kwaliteit. Dat gaat langer mee en hoef je dus minder snel weg te gooien.
- Plastic potten, aluminiumfolie of vershoudfolie zijn passé: maak gebruik van glazen potten met deksel.
- Laat je keuken maken in een tijdloze stijl. Zo ben je minder snel toe aan een nieuwe keuken.
Wil jij ook graag een duurzame keuken? Kom langs in onze showroom en ontdek onze mogelijkheden. Of contacteer ons voor meer informatie. Wij geven je graag een woordje uitleg.