Een nieuwe vaatwasser? Dit moet je weten!

Afwassen … er zijn leukere dingen in het leven. Er zijn nog enkelingen die het zien als een sociale activiteit voor het hele gezin. Toch heeft iedereen het vandaag ‘druk druk druk’. Een vaatwasser, afwasmachine of vaatwasmachine is dan ook geen overbodige luxe meer.

Niet alleen verlicht een vaatwas huishoudelijk werk. De apparaten van vandaag verbruiken bovendien steeds minder energie en kennen vaak een lange levensduur van 10 jaar én meer.

Volledige geïntegreerde of vrijstaande vaatwasmachine

In de moderne keuken vind je nog relatief weinig vrijstaande vaatwassers of onderbouw apparaten. Deze zijn voorzien op pootjes en worden onder het aanrecht geplaatst. Het bedieningspaneel bevindt zich aan de buitenkant.

Wil je echter je afwasmachine qua stijl laten meelopen met de rest van je keuken? Dan is een geïntegreerde vaatwas de beste optie. De buitenkant is gemaakt van hetzelfde materiaal als dat van je keukenkasten. Het bedieningspaneel bevindt zich aan de binnenzijde.

De hedendaagse inbouw toestellen voorzien verlichting naar de grond gericht, waardoor je ziet wanneer je toestel in werking is, soms zelfs met tijdsindicatie.

Het formaat: De standaard of kleine vaatwasser

De standaard afwasautomaat is 60 cm breed en 80 tot 85 cm hoog. Ben je echter met zijn tweeën of heb je niet veel ruimte in je keuken, dan bestaan er ook smalle vaatwassers van 45 cm breed.

Een handige indeling

Een vaatwasser beschikt over verschillende lades of korven. Check of deze verstelbaar zijn in de hoogte of inklapbaar om plaats te maken voor grote potten of pannen. Inklapbare bordenrekjes of steunen voor glazen zorgen voor extra gebruikscomfort.

De ene vaatwasmachine heeft een bestekkorf, de andere een besteklade. Het wordt gezegd dat besteklades voor een schoner resultaat zorgen.

Volledig geïntegreerde vaatwasser

Nuttige afwasfunctie

Elke afwasmachine biedt specifieke afwasfuncties. Als je een keuze maakt voor een nieuw toestel, zoek je er dus best eentje met afwasfuncties die aansluiten bij je persoonlijke behoeftes.

Heb je regelmatig kleine afwasjes, dan ben je gebaat met een vaatwas inclusief een kort programma of voor halve lading. Speciale glazenprogramma’s zijn er dan weer om je glazen streepvrij proper te maken.

Er bestaan delicate programma’s of net intensieve programma’s voor een heel vuile vaat. Bij deze laatste plaats je best de vuilste potten onderaan, in de intensieve zone. En last but not least vind je ook automatische programma’s op basis van sensoren, die afwassen in functie van de gevulde hoeveelheid en/of de vuilheid van je vaat.

Het energieverbruik van je afwasmachine

Een energiezuinige vaatwasser kan je energierekening aanzienlijk verlichten. Bekijk hiervoor dus zeker het label. Een toestel met energieklasse A+++, A++ of A+ is respectievelijk 30%, 20% of 10% zuiniger dan een afwasmachine met energieklasse A. In de meest zuinige afwasapparaten ligt het waterverbruik doorgaans rond de 10 liter.

XL vaatwasmachine
Vaatwasser met comfortlift

Een (stil) geluidsniveau

Heb je een open keuken, dan raden wij aan om een afwasautomaat te kopen met een geluidsniveau van maximaal 44 dB. Tegenwoordig zijn er zelfs zeer stille vaatwassers met een geluidsniveau van 40 dB.

Startuitstel

Met deze handige functie kan je je vaatwasmachine al inladen, maar de start uitstellen, soms tot wel 24 uur. Zo heb je geen storend lawaai in je open keuken terwijl je ’s avonds TV kijkt bijvoorbeeld.

Ook huishoudens die aangesloten zijn op weekend- of nachtstroom zien dankzij de startuitstelfunctie hun elektriciteitsfactuur dalen.

Extra tips voor de aankoop van je nieuwe afwasmachine

  • Gebruik het ECO-programma alleen voor een vaat die niet te vuil is.
  • Als je over zonnepanelen of een zonneboiler beschikt, sluit dan je vaatwasser aan op de warmwateraansluiting. Die maakt het mogelijk om rechtstreeks warm water af te nemen.
  • Systemen met aquastop zorgen voor extra veiligheid en stoppen de watertoevoer bij een lek.

Ben jij de afwas beu of is je oude vaatwas aan vernieuwing toe? Kom langs in onze toonzaal! Wij bieden je graag het juiste advies bij het kiezen van je nieuwe afwasmachine. Of contacteer ons voor meer informatie.