De stoomoven: gezond, gemakkelijk én lekker!

We zijn nog steeds januari en dan blijven onze goede voornemens nog wat nazinderen. Misschien is een van je voornemens wel gezonder te gaan eten. Dan is een stoomoven in je keuken de ideale optie!

Stomen is een van de gezondste manieren om je eten te bereiden. Met de stoomoven maak je bovendien de lekkerste gerechten.

Het principe van de stoomoven

Wat je vroeger vooral in professionele restaurants zag, is een trend geworden die je al ruim 10 jaar mét succes in de gewone keuken tegenkomt. In een stoomoven wordt water verhit in de oven. Wanneer de oven opwarmt, verandert het water in stoom. Het voedsel wordt verhit en gelijkmatig gegaard.

Gezonder: Met behoud van vitamines

Door voeding klaar te maken – bakken in de pan of koken in water – worden kwetsbare vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen aangetast. Stomen is zachter en gebeurt compacter. Voedingsstoffen gaan dus niet verloren in je kookwater of bakvet.

Bovendien heb je eigenlijk geen boter, olie of vetstof nodig, wat het allemaal gezonder maakt.

Alle voeding

Als je aan de stoomoven denkt, denk je vooral aan groenten. Maar ook vlees, vis en zelfs gebak kan je klaarmaken met een stoomoven. In de kookboeken van vandaag vind je trouwens heel wat recepten die je met de stoomoven kan klaarmaken.

Smaken en kleuren blijven behouden

Bij stoomkoken gaat er geen smaak verloren. Meer nog, smaak komt echt tot zijn recht. Aroma’s en structuren blijven behouden binnen de stoomruimte. Groenten blijven knapperig én hun kleuren blijven ongedeerd: broccoli blijft mooi groen en wortels blijven fris oranje.

De stoomoven is energiezuinig en onderhoudsvriendelijk

Voeding klaarmaken in de stoomoven verbruikt minder water en alles gebeurt onder een lagere temperatuur. Daardoor verbruik je veel minder energie dan met een kookplaat of klassieke oven. Er komt enkel water aan te pas: je hoeft dus geen vetresten te verwijderen van de ovenwanden.

Let er wel op om telkens overtollig water te verwijderen en goed uit te drogen na elk gebruik. Dat is nodig om de goede werking van je stoomoven te vrijwaren.

Veel meer dan stomen

Eigenlijk kan je alles wat je in de pan bereidt ook in een stoomoven klaarmaken. In de combi-stoomoven – die dan ook op hetelucht of andere programma’s functioneert – kan je naast groenen, ook vlees met een korstje of zelfs gebak klaarmaken.

Afhankelijk van je type stoomoven kan je o.a.:

  • Stomen
  • Koken en braden
  • Opwarmen
  • Ontdooien
  • Borden voorverwarmen
  • Babyflesjes steriliseren

Met een stoomoven maak je het jezelf gemakkelijk!

Je kan handig je volledige avondmaal in één oven schuiven, want er kunnen meerdere schalen boven elkaar gezet worden. Omdat alles voorgeprogrammeerd is, bestaat er geen risico om je voedingswaren te verbranden of te laten overkoken. Voeding kan bovendien niet uitdrogen want de (droge) warmte wordt gecombineerd met stoom.

Staat gezonder eten op je to-do lijst en heb je interesse in een nieuwe stoomoven?  In onze showroom kan je ze komen bekijken, in heel wat merken, types en formaten. Of contacteer ons voor meer informatie. Wij geven je graag een woordje uitleg.