Een keukeneiland: zowel praktisch als stijlvol!

Een keukeneiland of kookeiland in je keuken biedt alleen maar voordelen! Het maakt van je keuken een echte leefruimte en geeft een open, ruimtelijk gevoel. Tijdens het koken kan je makkelijk in contact blijven met je gezin of je tafelgenoten. Je creëert ook extra opbergruimte en bovendien heb je hiermee een groot werkblad om op te snijden, voor te bereiden en te kokerellen.

Keukeneiland Teknika keukens Lovendegem
kookeiland Teknika keukens Lovendegem

De vorm en grootte van je keukeneiland

Hoe plan je een keukeneiland in? Bij een nieuwbouw of lege ruimte kan je best het eiland al eens aftekenen op de vloer. Plaats desnoods enkele dozen om het ruimtelijk gevoel beter weer te geven. In een bestaande keuken hou je best rekening met de aanwezigheid van water, gas en elektriciteit.

Afhankelijk van je ruimte en van je voorkeuren, is elke vorm van een keukeneiland mogelijk: losstaand of halfopen, L-vorm of U-vorm, enzovoort. Is je ruimte iets kleiner, dan is een halfopen kookeiland altijd een optie. Dat hangt dan vast aan een wand of aan een ander deel van je keuken.

Nog een tip: een kast is meestal 60 cm diep. Wil je aan twee zijden kasten inbouwen, dan moet je keukeneiland dus minstens 120 cm diep zijn.

Voldoende bewegingsruimte

Zorg voor genoeg bewegingsruimte in het gangpad rondom het kookeiland. Zo creëer je best ongeveer 1,20 meter afstand tussen het eiland en de kastenwand of aanrecht om comfortabel te zijn. Niet alleen moet je erdoor kunnen wandelen. Er moet ook plaats zijn om je vaatwasser volledig open te klappen of je keukenkasten volledig te openen. Staan er in je gangpad ook krukken of stoelen, dan maak je er best 1,40 meter van.

Goed voor de ergonomie

Met een keukeneiland verhoog je de ergonomie van je keukenopstelling. Je legt namelijk minder afstand af tussen de verschillende kookzones als je spoelbak en kookfornuis op dezelfde lijn liggen. Minder kans op ongevallen met kokend water bijvoorbeeld omdat je geen afstand moet overbruggen.

De ideale hoogte van een keukeneiland

Een kookeiland moet voldoende hoog zijn. Want als je te diep moet buigen, dan voel je dat snel in rug en nek. In de meeste gevallen is een keukeneiland tussen de 70 en de 95 cm hoog. Hou hier gewoon rekening met je stoelen of je voorkeur daaromtrent. Bij gewone stoelen kan je gaan voor 70cm. Heb je een hoog eiland, dan opteer je best voor barkrukjes.

Keukeneilanden Teknika keukens
kookeilanden Teknika keukens Lovendegem

Zitten en tafelen aan een kookeiland

Je kan je keukeneiland uitbreiden met een tafelgedeelte. Ga je voor een snel ontbijt in de ochtend of een plekje om te aperitieven terwijl je parter aan het koken is? Dan heb je vaak voldoende aan twee zitplaatsen die naast elkaar geplaatst zijn. Of wil je echt comfortabel kunnen eten en praten met elkaar? Dan kan je een volledige eettafel als verlengde aanbouwen, met plaatsen rechtover elkaar.

Enkele praktische tips voor je keukentoestellen

Een keuken is niet compleet zonder toestellen. Hou hiermee alvast rekening mee:

  • Voor je spoelbak heb je uiteraard een afvoerbuis nodig. Plaats je vaatwas steeds (schuin) onder je spoelbak.
  • Als je je kookplaat in je keukeneiland integreert, dan installeer je best een keukeneiland van minstens 100 cm diep omdat er geen traditionele spatwand is.
  • Voorzie een afzuigsysteem voor de dampkap boven je kookplaat. Klinkt logisch, maar boven een eiland heb je hiervoor een specifieke afwerking nodig. Esthetische oplossingen met ingebouwde spotjes zijn er natuurlijk ook altijd!
  • Zorg voor voldoende stopcontacten in of aan je eiland voor de frietketel, de mixer of het wafelijzer.
  • Hang aan je eiland een handdoekstang of handdoekrekje. Zo krijgen handdoeken ook een vast plaats.

Een mooi functioneel werkblad

Last but not least hebben we het nog even over de afwerking, en dan in het bijzonder van je werkblad. Dat werkblad bepaalt de uitstraling van je keukeneiland en dus keuken. Voor elke interieurstijl is een werkblad te vinden. Lees hier meer over ons assortiment werkbladen.

Heb je vragen over ons aanbod keukeneilanden, de mogelijkheden en hun voordelen? Kom ons ruime aanbod bekijken in onze Teknika toonzaal! Wij bieden de nodige begeleiding bij het kiezen van het juiste keukeneiland voor jouw keuken. Of contacteer ons voor meer informatie.