Inspiratie om de perfecte spoelbak te kiezen

De spoelbak is een centraal element in je keuken. Aardappelen afgieten, groenten en fruit spoelen, afwassen, … het gebeurt allemaal in de spoelbak. Een spoelbak moet in de eerste plaats functioneel zijn, maar het oog wil ook wat natuurlijk. Het design en de vormgeving van een spoelbak zijn niet te onderschatten. In functie van je kookkunsten, de grootte van je keuken en je stijl kan je de perfecte spoelbak kiezen die bij jouw keuken past!

Inbouw, opbouw of onderbouw spoelbak

Een keukenspoelbak kan je op drie manieren monteren in je werkblad. Ze hebben allemaal hun voordelen en nadelen.

Opbouw spoelbak

Een spoelbak in opbouw is eigenlijk de meest eenvoudige manier van monteren. De spoelbak rust als het ware bovenop het werkblad. De opstaande rand blijft dus zichtbaar. Dit type keukenspoelbak is dan weer meer geschikt voor werkbladen die iets minder waterbestendig zijn.

Inbouw spoelbak

Een inbouw spoelbak wordt ook weleens vlakbouw genoemd. Spoelbak en werkblad gaan naadloos over in elkaar via een op maat gefreesde uitsparing in het werkblad. Een inbouw spoelbak is stijlvol en past in elk type keuken, van landelijk tot industrieel.

Onderbouw spoelbak

Een onderbouw spoelbak wordt letterlijk een stukje onder het werkblad gemonteerd. Vooral bij werkbladen in natuursteen komt men onderbouw spoelbakken tegen. Omdat er geen rand is, is het werkblad makkelijker te reinigen en win je aan werkruimte.

Je spoelbak kiezen uit meerdere materialen

Alle spoelbakken zijn onderhoudsvriendelijk en sterk, maar waar zitten de verschillen? Het materiaal van je spoelbak heeft een invloed op het design van je keuken. Anderzijds bezitten de verschillende materialen ook telkens specifieke eigenschappen.

  • Inox of roestvrij staal: Als je een neutrale toch stijlvolle keukenspoelbak wenst, dan is inox de ideale oplossing. Inox of roestvrij staal is tijdloos en elegant. Een spoelbak in inox is makkelijk te reiningen en hittebestendig. Bovendien is dergelijk type hygiënisch want inox is poriënvrij.
  • Composiet, graniet, keramiek of natuursteen: Steenachtige materialen zijn onderhoudsvriendelijk, hygiënisch en krasbestendig.
  • Synthetische materialen zoals o.a. tectonite zijn aan een opmars bezig. Het doet aan graniet denken, maar dat is het niet. Ze zijn beschikbaar in meerdere kleuren, minimalistisch van design, heel hittebestand voor hete pannen en schokbestendig.

Een dubbele of enkele spoelbak

Ga je voor een dubbele of enkele spoelbak? Dat hangt af van de grootte van je werkblad, de inrichting van je keuken en je kookstijl. Heb je een vaatwas? Dan heb je misschien voldoende aan een enkele spoelbak. Een dubbele keukenspoelbak is dan weer handig als je veel werkruimte hebt en/of geen vaatwas hebt. Ook de anderhalve spoelbak bestaat: die combineert een grote spoelbak met een kleiner formaat ernaast. Ideaal om groenten te spoelen of vuil bestek voor te weken.

Ergonomische opstelling

Waar plaats je de spoelbak in je nieuwe keuken? Ben je links- of rechtshandig? Zou je graag aan de spoelbak staan met zicht op je tuin of liever afgesloten tegen een muur? Allemaal zaken om mee rekening te houden bij de plaatsing van de spoelbak.

Zoek je nog meer inspiratie voor het kiezen van je nieuwe keuken spoelbak? Kom langs in onze showroom en ontdek onze mogelijkheden. Of contacteer ons voor meer informatie. Wij geven je graag een woordje uitleg.