Keukenlades indelen en inrichten

Keukenlades worden dagelijks intensief gebruikt in de keuken. Ze moeten vooral praktisch zijn en comfortabel om te bedienen. Ook de inrichting is belangrijk. Want niets is zo vervelend als wanneer je tijdens het kokerellen het juiste keukengerei niet vindt.

Ergonomie voorop met keukenlades

In de multifunctionele keuken van vandaag hebben keukenlades terrein gewonnen op de klassieke kasten met deuren. En dat is zelfs goed voor de rug! Je hoeft niet volledig door de knieën te gaan om iets aan te reiken.

Alles is makkelijker bereikbaar en je ziet alles beter liggen. Zorg ook dat je keukenlades volledig uitrekbaar zijn. Zo hoef je niet helemaal achteraan je lade te gaan zoeken.

Alles netjes opgeruimd

Van de aardappelschiller tot de garde, van peper en zout over de vershoudzakjes, … alles krijgt zo zijn vaste plek in de keuken. Maar ook potten, pannen en voedingsmiddelen vinden hun plaats in de keukenlades.

De hoeveelheid keukenlades en de grootte ervan stem je af op je gezin of levensstijl. Heb je een groot gezin? Ontvang je regelmatig gasten? Doe je 1 keer per maand grote boodschappen? Dan mag je gerust grotere keukenlades in je keuken integreren.

diepe lade

Diepe lade

De besteklade

Er zijn verschillende soorten keukenlades, de besteklade is veruit de populairste en meest gebruikte. In de besteklade vind je gewoon bestek en werkbestek. Tip: Leg vorken, messen en lepels in die volgorde. Dat is dezelfde volgorde als aan tafel. Het maakt het gemakkelijk om het bestek eruit te nemen en zo leg je alles onmiddellijk op de juiste plaats.

Ondiepe en diepe keukenlades

Ondiepe keukenlades kan je gebruiken voor (neerliggende) kruiden of kleine potjes. Potten en pannen kunnen terecht in de diepe keukenlades. Plaats deze bij voorkeur in de buurt van het kookfornuis zodat je alles snel bij de hand hebt. Ook deksels kan je bij de potten en pannen opbergen, al dan niet achter een raster om ze op hun plaats te houden.

Nog meer soorten keukenlades

  • Voorraadlades zijn geschikt voor alle soorten voorraad en voedingsmiddelen. Deze plaats je idealiter dicht bij het werkblad.
  • Hoeklades – met een bijhorend uitschuifsysteem – zijn extra handig om ‘verloren’ ruimte beter te benutten.
  • Torenlades of de zogenaamde apothekerskasten vind je in smalle of brede uitvoeringen. Smalle torenlades kunnen dienen als flessenrek. Brede torenlades kan je gebruiken voor voedingsmiddelen.
lade voor bestek

Besteklade in hout

besteklade

Besteklade in kunststof

Keukenlades functioneel indelen

Een keukenlade kan je in verschillende vakjes of compartimenten indelen. Er bestaan heel wat systemen om je keukenlades optimaal in te richten. Denk maar aan bestekbakken of rasters. Bakjes of rasters vind je tegenwoordig in vele soorten materialen: van roestvrij staal tot hout. Onder de rasters kan je zelfs anti-slip matjes leggen. Zo kan het keukenmateriaal niet verschuiven bij het openen en sluiten van de lade. Je vindt indelingssystemen ook in alle maten en formaten, standaard of op maat.

TIP: Opteer eerder voor één brede keukenlade dan voor twee smalle keukenlades. Zo win je nog eens extra ruimte om keukenspullen op te bergen!

Zoek jij ook een functionele indeling voor je nieuwe keuken? Kom langs in onze showroom en ontdek onze mogelijkheden. Of contacteer ons voor meer informatie. Wij geven je graag een woordje uitleg.