Keukenopstelling: ga je voor de U-vorm, de L-vorm of de rechte keuken?
Welke keukenopstelling vormt de beste oplossing voor jouw keuken? Een keuken kan je in meerdere vormen indelen. Alles hangt af van de beschikbare ruimte in een bestaand huis of je persoonlijke voorkeur als je een nieuw huis bouwt
De keukendriehoek
De kernelementen in je keuken zijn het fornuis, de spoelbak en de koelkast. Samen vormen ze de zogenaamde keukendriehoek. Het is dan ook belangrijk dat de elementen van je keukendriehoek gemakkelijk bereikbaar zijn als je je door je keuken beweegt. Vanuit ergonomisch én praktisch standpunt liggen fornuis, spoelbak en koelkast idealiter in een driehoek, vandaar de naam.
De rechte vorm
Een keuken in rechte vorm wordt ook wel de enkelwandige keuken of de lineaire keuken genoemd. Het woord zegt het zelf: er wordt slechts één rechte wand benut om je keuken op te stellen. De rechte keuken is ideaal voor smalle ruimtes en komt vaak voor in appartementen. Hier kan je moeilijk spreken over een keukendriehoek: kookgedeelte, spoelgedeelte en koelkast liggen op één lijn. Ergonomisch is een rechte keuken het minst ideaal, want je moet eigelijk veel heen en weer lopen. Idealiter leg je de spoelbak in het midden als centraal element. Voor extra bergruimte kan je bovenkasten installeren. Heb je voldoende plaats? Voeg dan een keukeneiland toe.
De parallelkeuken
In de parallelkeuken zijn er twee wanden beschikbaar die rechtover elkaar liggen. In deze dubbelwandige keuken is de opstelling voorzien in 2 lijnen. In een parallelle keukenopstelling kan je perfect de keukendriehoek uitwerken. Deze opstelling is heel efficiënt want de ruimte wordt optimaal benut. Tip: zorg in de parallelkeuken voor werkruimte aan beide kanten en voorzie bovenkasten voor extra bergruimte.
De L-vorm
De L-keuken is vandaag nog steeds de meest voorkomende keukenopstelling. De L-keukenopstelling bevindt zich in een hoekvorm waarbij twee wanden gebruikt worden. Meestal heb je hier een korte en een lange wand. Danzij een hoekkast of carousselsysteem verlies je geen plaats in de hoek van je keuken. Ergomisch zit deze keukenopstelling dus meer dan goed! Plaats de spoelbak en het fornuis idealiter schuin over elkaar. Zo creëer je een korte afstand tussen de twee en heb je minder verplaatsing nodig. In een hoekkeuken is er meestal nog plaats voor een eettafel.
De U-vorm
In een keuken met U-vorm worden meestal 3 wanden gebruikt. Het grote voordeel is dat je hier letterlijk met de keukendriehoek kan werken. Er is weinig afstand tussen de elementen en alles ligt binnen handbereik. Dergelijke keuken is meestal groter, dus beschik je over meer bergruimte. Anderzijds is er wel meer ruimte nodig: voorzien minstens 4 à 5 meter totaalbreedte voor een comfortabel ingerichte keuken.
De G-vorm
Een keukenopstelling in G-vorm heeft veel weg van een U-vorm. Aan de kortere wand bevindt zich een extra schiereiland of een bar. Wanneer je deze keuken van de bovenzijde zou bekijken, lees je hier de letter ‘G’.
De eilandkeuken
Vandaag veruit de populairste keuken, is de keuken met een kookeiland. In dergelijke keukenopstelling verkrijg je een open keuken. Het voordeel is dat je een mooie verbinding hebt met je leefruimte en dus steeds in contact blijft met huisgenoten of gasten.
Zoek jij ook een functionele keukenopstelling die in jouw huis past? Kom langs in onze showroom en ontdek onze mogelijkheden. Of contacteer ons voor meer informatie. We geven je graag een woordje uitleg.